De vereniging bestaat momenteel uit 15 leden. Daarnaast prijst het zich gelukkig met een grote belangstelling van vrijwilligers. In een ongedwonge sfeer komen zij voornamelijk op de zaterdag aan boord waar altijd wel wat te beleven is. Als het kan gooien we de trossen los en varen we uit.

De vereniging streeft ernaar om de leden op diverse vlakken op te leiden. Bijna alle leden hebben dan ook hun vaarbewijs. Veel leden kunnen inmiddels goed met het schip varen. Naast al het nautische doe je op tal van anderen gebieden ook kennis op.

    Regelmatig wordt er met donateurs en geinteresseerden gevaren. In de zomer varen we zelfs een maand in Friesland en bieden daar onderdak aan de leden van een zeilclub. De deelnemers, van 14 tot 18 jaar, zeilen overdag en slapen 's nachts aan boord van de Winthont; een ideale manier om ook anderen kennis te laten maken met alle facetten van de watersport. Er is ruimte genoeg om 's avonds gezellig in het ruim of boven op het partydek te vertoeven...  
  Vereniging Wilde Vaert doet mee aan menig nautisch evenement. Ook liggen we ieder jaar een lang weekend afgemeerd in het centrum van Alphen aan den Rijn voor een opendag met op de zondag een vaartocht.    
    Sinds november 2005 zijn een aantal leden een zeeverkennergroep aan boord gestart. Voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar zullen zij iedere zaterdag een uitdagend programma bieden. De leden van de Wilde Vaert hebben op tal van gebieden veel kennis en vaardigheden in huis die zij graag ten diensten stellen.